Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2007 01:36 - Равенство пред закона - реалност или илюзия?!
Автор: bounty Категория: Политика   
Прочетен: 12485 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 20.11.2007 02:10


Не знам как ми хрумна, но реших да пиша по тази тема... Винаги съм се замислял над този въпрос: "Съществува ли наистина равенство пред закона?" и почти винаги, кой знае защо, си отговарям по един и същ начин: "Категорично не!". Преди да дам някои примери, с които да преценя има ли аджеба равенство пред закона или не, ще си позволя да ви цитирам два кратки текста...

Текст №1:

13 Понеже не искам други да бъдат облекчени, а вие утеснени; 14 но да има равенство, така щото вашето сегашно изобилие да запълни тяхната оскъдност, та и тяхното изобилие да послужи на вашата оскъдност; така щото да има равенство, 15 според както е писано: "Който беше събрал много, нямаше излишък; и който беше събрал малко, не му беше оскъдно".
                             Из Второ Послание на Апостол Павел Към Коринтяните, гл. 8:13-15

Текст №2:

Чл. 6 (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
        (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
                             Из КОНСТИТУЦИЯ на Република България, чл. 6, ал. 1 и ал.2

Така... мисля, че всички сме съгласни, ако не с текст №1, то поне с текст №2. Но така ли стоят нещата на практика?! Всички ли наистина са равни, както казва самата Конституция на Република България, нашият основен закон?
Както споделих още в началото, аз съм на мнение, че в България такова нещо няма! Преди да продължа моите разсъждения, ще публикувам още един цитат от учебника на никак небезизвестния и изключително кадърен проф. Лъчезар Дачев от ЮФ на СУ, известен сред студентите от юридическите среди не само с твърде интересното протичане на лекциите, които чете в 272, но и с навика да посяга към чашката, което е, както се досещате, публична тайна. Последното не променя факта, че проф. Дачев си разбира от материята за Обща Теория на Държавата повече от половината депутати в настоящия парламент. С това искам да кажа, че неговите разсъждения могат да се приемат за авторитетни и общоприемливи в правната сфера. Цитатът е: "Равенството пред закона е изискване за еднакво третиране на лицата на основата на закона. Отклонението от двата принципа е въвеждането на привилегии и предимства. Привилегиите се изразяват в това да се дават повече права и така се нарушава равенството. В резултат на получените привилегии равните стават неравни. Предимствата също се изразяват в предоставянето на повече права, но целта е "неравните" да станат равни. Оправдани са например предимствата предоставени на хора-инвалиди." (Из учебника на Лъчезар Дачев "Учение за държавата", гл. четвърта, Характеристика на буржоазната държава, Принципи на правовия ред, стр. 151). Защо написах всичко това ли?... Ами много просто - защото искам да покажа, че аз приемам тези отклонения от равенството пред закона, очевидно е, че те са оправдани. Но примерите, за които аз винаги се сещам, когато си задавам въпроса има ли реално равенство пред закона или не, няма как да се включат в тези хипотези на проф. Дачев. Всъщност, аз съм почти убеден, че всеки от вас може да се сети за поне един пример, в който ясно личи, че в България няма реално равенство пред закона (например факта, че никой български политик не се е озовал в затвора, за разлика от други държави, където има министри, тикнати зад решетките, роднини на министър-председателя [жалко, че не се сещам за коя държава ставаше дума, но това не е измислица]) и т.н. Всички вие можете да се сетите за куп примери... Аз искам да посоча само тези, долунаписаните и да видим къде е равенството там?... Карам хронологично...
Моят първи пример е свързан с инцидентът, станал на 31 юли 2006 г. край село Дорково, община Ракитово. Тогава бившият полицай от Велинград Стоян Пачалов и колегата му Росен Овчаров застреляха 68-годишният Георги Божанов, за което те бяха осъдени, съответно на 1500 лв. и 600 лв. глоба. Можете да си припомните случая на http://dnes.dir.bg/2006/10/23/news833730.html и в още много места из нета. Няма смисъл да говорим какво би сполетяло някой обикновен човек, който няма тежко "лично и обществено положение", тежка дума и др. такива, ако хипотетичният този човек хипотетично извърши убийство.
И вторият ми пример е извършеното в недалечното минало от Максим Стависки убийство, при което в трагичен инцидент загина Петър Петров от Сливен. Известно е, че Стависки е имал алкохол в кръвта в рамките на 1.2 промила (именно границата за алкохол в кръвта) и че е карал с несъобразено висока скорост. В крайна сметка съдът повдигна обвинение за телесна повреда... Като контраст на този случай, се сещам за едно издание на Шоуто на Слави, в което екипът на Слави беше посетил някакъв затвор, в който хората там бяха интервюирани за какво лежат, съжаляват ли за постъпките си и т.н. Ясно си спомням, че имаше човек, който беше в затвора, защото е карал изключително пиян, но забележете - този човек не е направил катастрофа, не е убил никой, просто е шофирал пиян. В никакъв случай не оправдавам безотговорната му постъпка, просто ви давам пример как в България има много странно правоприлагане.
Това са, общо взето, моите примери, от които за пореден път се потвърждава народната максима "За кокошка няма прошка, за милион няма закон!". Тъжно е... Конституцията не се спазва. Християнските ценности се възприемат едва ли не като отживелица и като нещо, което не заслужава никакво внимание... Действителността, която ни заобикаля не отговаря на тази, която ни представят професорите и доцентите, които ни преподават, но вижте... вината не е тяхна. Професорите не са виновни за това разминаване между теория и практика. Виновни са управляващите!
Хайде, това е от мен, постингът стана прилично дълъг, мисля да напускам вече виртуалното пространство, което ми предоставя blog.bg и да се завърна в реалния свят. Да! Реалния свят! Защото ние не живеем сред редовете на учебниците, сред редовете на законите, сред редовете на самата Конституция дори, а живеем в една истинска, заобикаляща ни действителност. Но какво ли разбирам аз - ние ще продължим да учим по Конституционно Право, че в България "Всички граждани са равни пред закона".

Приложения:

image

Както сами виждате, везните (символ на правосъдието) са леееко наклонени...


Тагове:   илюзия,   реалност,


Гласувай:
0



1. bounty - По темата...
20.11.2007 01:57
[01:46:51] Viktor каза: spored men problemyt v primerite koito si dal se sustoi v prilaganeto na zakona a ne v samiq zakon toest pred zakona vsi4ki sa ravni no ne i pred prilaganeto mu.
[01:48:47] BOUNTY каза: Da, blagodarq ti za kritikata, az sam pisal na edno mqsto "просто ви давам пример как в България има много странно правоприлагане."
[01:48:59] Viktor каза: ne otkrivash toplata voda :)
цитирай
2. анонимен - Виктор
20.11.2007 02:02
Както казах, юристът е пазител на закона, не може да прави компромиси и да каже "Айде днес няма да го приложим", това обаче е идеален вариант, а в живота такива няма.
цитирай
3. анонимен - Виктор
20.11.2007 02:04
А относно "Професорите не са виновни за това разминаване между теория и практика. Виновни са управляващите!" ще цитирам девиза на новия съквартирант: "На теория няма разлика между теорията и практиката. Но на практика има."
цитирай
4. анонимен - jordankaa
20.11.2007 12:11
Taka e, towa, koeto si napisal, opredeleno si go argumentiral dobre. Az do sega si jiweq s izliuziqta, 4e wsi4ki sa rawni, no prosto ima izkliu4eniq. Oshte powe4e ti sam znaesh ot praktikata w rabotata mi, 4e moga i az da dam takiwa primeri, powe4eto za 6tastie osnowatelni.
6te mi se da spodelq i towa,4e tezi dni kato se prowejdat obshti sabraniq za opredelqne na domowi saweti na blokowete w obshtejitiqta, zainteresowanite sa kraino malko, no ina4e wsi4ki mnogo narejdat i mnogo mrynkat, 4e neshto ne se prawi ili psuwat nared. A dori ne jelaqt da uprajnqt prawoto si na izbor (kakto e i pri glasuwaniqta za prezident daje). Mnogo hora kanih i polu4ih ne prosto obeshtaniq a otgovor: Da, shte doida. Ne doidoha. Na men ne mi puka ot towa, a zatowa, 4e lujat, bez da im migne okoto. Mislq si,4e ako tezi neshta, moralnite grehowe taka da se kaje idwat ot lipsata na strah ot Boga u horata, wkliu4itelno nqma rawenstwo pak poradi tozi fakt... A mislq, 4e nedwusmisleno ot stihowete, koito ti si poso4il, se wijda, 4e mejdu hristiqnstwo i komunizam nqma nishto obshto, osobeno predwid razbiraneto za rawenstwo.
цитирай
5. bounty - Както каза асистентката по КП на ...
20.11.2007 15:21
Както каза асистентката по КП на последното упражнение относно комунизма, който се стреми към равенство, същото това (равенството - б.а.) се е търсило по-рано и от други политически течения, също и от християнството (където Чобанов веднага й каза, че това не е така (мисля си, че и той не е съвсем прав де))... НО! Тук се появява голямата разлика между равенството в християнската религия и равенството в комунистическата идеология... Поне според мен, в християнството хората са равни... пред Бог, Който не съди по лицеприятие... А ние сега ставаме свидетели как това не важи, когато съдия не е Бог, а нашите управници, макар и да живеем вече в демократични времена... А колко по-зле е било по комунизма? Аз лично смятам, че по-лошо нещо от комунизма няма и съм на това мнение още от преди да стана вярващ християнин. А колко повече сега... Каква е комунистическата идеология? ("Всичко се прави от човека и заради човека като висша ценност, няма по-висша от него, няма Бог, ние сами ще си изградим всичко със собствените ни ръце, те ще са нашия Бог..."). Това е просто интерпретация, но в никакъв случай комунизмът не е довел до нещо добро. Всеки може да се убеди, че резултатите от него са пагубни за нас, българите, само като види на какво дередже се намираме в момента... Тук ще цитирам и един съученик, макар че има риск да прозвучи малко грубо, а и предполагам, че тази мисъл не е негова, а по-скоро всеизвестна на хората и тя е "За всичко са виновни курвите и комунизма."
Нека всеки сам си направи изводите...
цитирай
6. анонимен - Винаги съм смятала, че има нещо с...
20.11.2007 16:55
Винаги съм смятала, че има нещо сгрешено в българската правна система и управлението ни като цяло. Примерите, които си дал са точни и напълно подкрепят тезата ти. Такива примери съществуват навсякъде около нас и те не са 1 или 2. Самият факт е, че едно обикновено наказателно дело може да продължи с години (5 и нагоре) е достатъчно ясен аргумент, че съдебната ни власт не е на особено добро дередже.
Когато намеси църквата и комунизма, нямаше как да не се сетя, че сегашният български Патриарх Максим е избран от Централния Комитет на БКП, подкрепен от тогавашния министър на отбраната Добри Джуров и разбира се Тодор Живков...
За комунизма и демокрацията може да се говори много и да се изпишат хиляди страници. Никога няма да разбера обаче едно - как една демократична държава като България има за президент и министър председател хора с ясно изразена лявопартийна принадлежност...
Поздравления за статията, изключително много ми хареса :)
цитирай
7. puresmile - Нещо, което според мен трябва да ...
22.11.2007 16:50
Нещо, което според мен трябва да знаеш, а и съм сигурна, че знаеш е, че законът не винаги гарантира справедливост.
цитирай
8. анонимен - Моето мнение
27.11.2007 21:55
Няма абсолютна свобода, дори и в правото, което от доста отдавна се опитва да така да организира нещата, че везните да достигнат до така жадуваното равновесие, заложено във везните на Темида. Истината е, че не е възможно да съществуват идеални закони. Независимо дали говорим за България или за САЩ, където между другото постоянно се доразвиват, допълват и променят, за да бъдат отгварящи на действителността и пак са неточни и остарели, още преди да бъдат написани. Идеята ми беше, че няма как да има перфектно законодателство, докато то е продукт на несъвършения човек. факт е, че в България сме далеч от гражданскто общество, което е в състояние да оказва натиск върху власт имащите и законотворците и това им позволява да са малко по-немарливи и да си затварят очите, когато това е в полза на един или друг чичко паричко.
Толкова от мен. разбира се това е мнехие на човек, който не е специалист,така че бъдете снисходителни.
цитирай
9. bounty - Ами да, аз също споделям мнението, ...
27.11.2007 22:46
Ами да, аз също споделям мнението, че законите, създадени от хора, едва ли някога ще достигнат пълно съвършенство, незавсимо къде (Франция, САЩ, Великобритания, камо ли България), също така гражданското право не подминава и въпроса за "празнотите в правото", но, търси начини те да бъдат преодолени и т.н. Тук става въпрос обаче за друго. Поне аз исках да наблегна на това, че няма равенство пред самото правоприлагане. Искам да кажа, че ние всички сме "равни пред закона", но само черно на бяло, а на практика - не... Или както се изказват някои мои колеги "всички са равни", но някои са по-равни. :)
цитирай
10. bounty - 2. 5 GODINI - I TO USLOVNO! - ZA STA...
31.01.2008 15:48
2.5 GODINI - I TO USLOVNO! - ZA STAVISKI... SRAAAM ZA BYLGARSKOTO PRAVOSADIE!
цитирай
11. анонимен - НЯМА
21.04.2008 01:06
много хубави нешща сте си написали тук,но защо никъде не съм попаднала на някаква идея за ДЕЙСТВИЕ ...или просто ни е по-лесно да си играем хорото и да си шушукаме сладко сладко за това колко лошо свири музиканта...и да не спираме да си играем стараейки се да са еднакви стъпките и гледайки чий обувки са по-скъпи :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bounty
Категория: Други
Прочетен: 534763
Постинги: 139
Коментари: 276
Гласове: 937
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031